Private Family Dining Room Renovation Makes Big Impact at Senior Living Community

Progressive, dedicated senior living communities (independent living, assisted living and memory care) continually look for ways to improve resident experience and inspire family members to visit their loved ones. Up-to-date aesthetics, private family dining rooms, new amenities like movie theaters, spas, and salons, and activities, dining and culinary experiences, health and wellness programs, and greater levels of care are among the most popular.

Why Private Family Dining Rooms?

Many senior living communities offer a separate, private family dining room for residents to host private family gatherings they otherwise may not be able to due to space limitations in their apartments. Typically, senior living apartments are 600 to 800 square feet, but can be as small as 350 sf or as large as 1,800 sf.

Senior living apartments are intentionally designed and built small to encourage residents to spend their time out in the common areas socializing, dining, participating in activities, and taking advantage of the community’s amenities, rather than staying cooped up and isolated in their apartments. Smaller apartments also tend to be more manageable and easier to navigate, particularly as mobility decreases or with cognitive decline.

The common living areas and apartments in senior living communities are usually designed by senior living architects and designers, which make them safer than houses and/or bathrooms. Although, single-family houses can be rectified for safety through design and remodel by a qualified Aging in Place design professional.

Design Matters So Much More for Adults 55+

McDowell Village Senior Living is a nice, lively, active community in Scottsdale, Arizona. It has 205 independent and assisted living apartments with approximately 300 residents ranging in age from 70 to 100+. The McDowell Village management team had noticed for some time that their private family dining room was not being used much, so renovation became a priority.

With a mission to keep residents happy, active and engaged, and not have underutilized space, the renovation objective was to update the existing dark, heavy, traditional style décor and furniture in favor of a more casual, contemporary and inviting room that would be more appealing to residents and their adult children. One that would be frequently used for family gatherings, meals and parties.

As their senior living interior designer, the challenge was to not only create a casual, comfortable contemporary space that would be used more, but one that would also integrate well with the traditional style adjacent spaces that were not being renovated at that time.

In redesigning the private family dining room, the opportunity was seized to make the room more walker and wheelchair accessible, fully ADA-compliant, and more senior-friendly (easier to use and safer) via colors, furniture size and layout, lighting, and the flooring material.

The renovation design included new lighting fixtures and proper positioning of them, which required moving some electrical, new flooring that was more durable and cleanable, new furniture and artwork, wallpaper removal, and fresh paint in new colors.  


Benefits for Residents, Visitors, Staff and Management

Private Family Dining Room Feature Wall

The renovated private dining room has been a big hit with residents and visitors, as well as staff and management. The room is now in high demand. It’s being used as intended for family gatherings, meals and parties, and even more. Resident groups are meeting there. Some of the ladies are beading and making jewelry together while other residents are getting together to play cards, despite that there are other areas in the building to do these activities. Even staff meetings are taking place there. Each is a testament to the room’s warm, casual appeal. Exactly what was desired and needed.

Whether occupied or unoccupied, the renovated private family dining room design gracefully conveys a sense of home. Even to prospective residents touring the community.